Банките в България са в отлична форма и се радват на

...
Банките в България са в отлична форма и се радват на
Коментари Харесай

Печалбите на банките растат с по 283 млн. лв. на месец

Банките в България са в отлична форма и се радват на растящи облаги. Това се вижда в новата порция статистически данни, огласени от Българска народна банка. 

Банковата система е приключила първата половина на 2023 година с впечатляващите 1.7 милиарда лв. облага, което е с 66% повече от резултата за същия интервал на 2022 година Това значи, че всеки месец кредитните институции прибавят в портфейлите си средно по 283 милиона лв. облага. 

Данните са повече от позитивни, в случай че ги преглеждаме от макроикономическа позиция. Но от позицията на компаниите и семействата в България нещата наподобяват друго - превъзходните резултати на кредитните институции на процедура идват от техните каси и джобове под формата на покачващи се лихви по заемите в комбиниране с микроскопични лихви по депозитите плюс увеличаващи се такси и комисиони.

За шестте месеца приходите на банките единствено от такси и комисиони надвишават 913 млн. лв., демонстрират данните на Българска народна банка. А постъпленията от лихви са 2.78 милиарда лв.. 

Добра вест - и от макро-, и от микроикономическа позиция, е, че делът на така наречен неприятни заеми остава невисок и даже се свива. За интервала април-юни единствено 3.8% от всички отпуснати заеми и задатъци са в графата " необслужвани ", при 4.05% през януари-март. Спадът е и номинален, не е единствено в процентите. През първата четвърт на годината просрочените вземания на банките са били 4.12 милиарда лв., а през втората са намалели до 4.10 милиарда лева. 

Тази обстановка бързо може да се промени през идващите месеци, в случай че стартира масирано повдигане на лихвите по остарели и нови заеми. Но към този момент обявеното още предходната година съществено повишаване на заемите у нас не се случва. Основната причина е, че банките безусловно са препълнени с пари и към момента финансират с ненаситност - макар че Българска народна банка все по-често ги поучава да затегнат условията.

 

Инфо: " Сега "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР